
Okap kuchenny z klasą
Z początkiem 2015 roku w krajach Unii Europejskiej wprowadzana została regulacja prawna, która ma na celu ujednolicenie etykiet energetycznych dla okapów kuchennych, piekarników oraz kuchni wolnostojących. Rozporządzenie Komisji UE nr 65/2014 z dnia 1 października 2013 roku, uzupełniające dyrektywę PE i Rady 2010/30/UE, ma znacząco wpłynąć na zminimalizowanie zużycia energii elektrycznej w gospodarstwach domowych, a docelowo także w skali globalnej. W przypadku okapów kuchennych wprowadzane zostały klasy energetyczne od A+ do F. Na przestrzeni lat skala ma się zmniejszać – od 2016 roku użytkownik będzie wybierał z urządzeń o klasach od A++ do E, od roku 2018 od A+++ do D, natomiast od 2020 roku od A++++ do C. Informacje, które znalazły się na nowych etykietach, dotyczą m.in. poziomu hałasu wyrażonego w decybelach, klasy efektywności energetycznej i pochłaniania zanieczyszczeń, wydajności przepływu dynamicznego, sprawności oświetlania, a także rocznego zużycia energii (kWh).
[i]– Dyrektywa dotycząca etykiet efektywności energetycznej z założenia ma na celu wyeliminowanie modeli okapów najmniej efektywnych. Już z początkiem 2016 roku znikną urządzenia o klasie energetycznej G. Przestanie się je produkować, aż zostaną wycofane ze sprzedaży. Zwróćmy jednak uwagę na fakt, że okapy charakteryzujące się najlepszymi parametrami, które zostały wyprodukowane przed wejściem w życie dyrektywy UE, są porównywalne w zakresie poboru prądu do urządzeń wytworzonych po wprowadzeniu klas – [/i]wyjaśnia Ireneusz Chmura, Dyrektor Handlowy w firmie Ciarko, będącej największym w Polsce producentem okapów kuchennych.

Za i przeciw
Zgodnie z założeniami ustawodawcy, klient otrzyma dobry jakościowo produkt oraz dostęp do przejrzystego i jednolitego systemu informacji, co ułatwi porównanie różnych modeli i podjęcie decyzji zakupowej. Producenci są jednak mniej optymistyczni. Podkreślają, że oszczędności w zakresie zużycia energii będą sięgać jedynie kilku złotych w skali roku, a ceny urządzeń w wysokiej klasie będą dużo wyższe.
[i]– Największą korzyścią, wynikającą z wprowadzenia dyrektywy unijnej, będzie usystematyzowanie rynku. Od stycznia obowiązują także karty techniczne, które zawierają szereg informacji na temat parametrów danego modelu i uniemożliwiają producentom podawanie danych, których nie sposób zweryfikować. Pamiętajmy, że przy wyborze okapu nie jest istotne to, czy w ciągu roku okap będzie zużywał 1-2 kWh energii mniej lub więcej, ale ile m³ powietrza potrafi oczyścić w ciągu godziny i jaka jest głośność oraz efektywność filtracji. Dodam, że na chwilę obecną jesteśmy w stanie zaoferować klientom urządzenia o klasie energetycznej A+, a nawet A++ [/i]– mówi Ireneusz Chmura z firmy Ciarko.
Nie ulega wątpliwości, że wprowadzenie etykiet efektywności energetycznej zmieni rynek – dla producentów okapów będzie stanowiło nowy bodziec do dalszych badań i rozwoju. Bez wątpienia przewagą będzie własne laboratorium badawcze, a obecnie może się nim pochwalić m.in. firma Ciarko.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Ideal Lux Le Roy 73439
Lampa stołowa Le Roy TL1 Small 073439 Ideal Lux De…
kup teraz

Ideal Lux Lampka Nocna Led Okrągła Biała Cerchio Tl (1000112092)
Lampa stołowa CERCHIO TL sprawdzi się w pomieszcze…
kup teraz

Zuma Line Adana (5525BK)
Lampa stołowa ADANAKolekcja lamp stołowych ADANA t…
Polska w czołówce Europy! Jest raport CBRE