To właśnie niedostateczna ilość powietrza jest najczęstszym powodem złego funkcjonowania kominków. W przypadku modeli otwartych zapotrzebowanie powietrza jest bardzo duże. W takich kominkach tylko część zasysanego do paleniska powietrza ma bezpośredni kontakt z drewnem. Znacznie większa jego część (nawet do 2000 m³/h na 1 kg drewna) przepływa obok drewna, nie biorąc udziału w procesie spalania. Powietrze to unosi znaczną część wytworzonej energii do komina. Kominek otwarty wysysa z naszego domu w ciągu godziny kilkanaście razy więcej powietrza niż wynosi kubatura pomieszczenia, w którym się znajduje. Dzieje się tak dlatego, że kominek otwarty podczas palenia zasysa powietrze całą powierzchnią otworu paleniska.
O wiele bardziej oszczędne pod tym względem są kominki z paleniskami zamkniętymi (kasetami lub wkładami kominkowymi albo też kozy). Potrzebują tylko ok. 6-8 m³/h na 1 kg drewna. Nowoczesne wkłady i piece na drewno dają możliwość większej kontroli nad przepływem powietrza w palenisku i większość powietrza zasysanego do paleniska bierze udział w efektywnym wytwarzaniu energii cieplnej
Szczelne budownictwo – duże ryzyko podciśnienia
Jednym z podstawowych założeń nowoczesnego budownictwa jest minimalizacja strat ciepła, między innymi poprzez uszczelnienie budynków. W takiej sytuacji bardzo ważne jest zapewnienie prawidłowego bilansu „powietrznego”.
Komin, do którego podłączony jest kominek wytwarza odpowiednie podciśnienie, powodując zasysanie dymu z paleniska. W przypadku, gdy budynek jest szczelny w pewnym momencie może powstać tak duże podciśnienie, że dym zacznie cofać się do pomieszczania. W konsekwencji podczas otwarcia drzwiczek dym wydostanie się do pomieszczenia.
Powietrze bezwzględnie potrzebne
Powietrze należy doprowadzić możliwie blisko paleniska kominka np. pod palenisko (pod drewutnie). Doprowadza się je z zewnątrz przewodem wentylacyjnym. Nie ma znaczenia z jakiego materiału wykonany jest przewód. Ważny jest natomiast jego przekrój – w przypadku kominków zamkniętych lub kóz musi wynosić min. 160 mm (lub powierzchnia 200 cm²).
Jeżeli okaże się, że kanał doprowadzający powietrze nie jest wystarczający, jako uzupełnienie można zastosować nawiewniki w oknach.
Dokładne wyliczenia
Chcąc dokładnie wyliczyć potrzebną ilość powietrza do planowanego kominka lub kozy, należy skonsultować się z architektem lub firmą zajmującą się montażem tego typu urządzeń. Najczęściej przyjmuje się następujące założenia:
- dla palenisk zamkniętych dopływ powietrza musi wynosić minimum 10 m³/h na 1 kW mocy urządzenia,
- dla kominków otwartych doprowadzenie powietrza gwarantujące odpowiednią prędkość jego przepływu w otworze paleniska powinna być nie mniejsza niż 0,2 m/s.
Doprowadzając powietrze należy pamiętać o kilku zasadach:
- konieczne jest zastosowanie przepustnicy, której zamknięcie zabezpieczy przed stratami ciepła, gdy kominek nie jest używany,
- nigdy nie doprowadzamy powietrza z garażu, piwnicy i od strony ulicy, gdyż w ten sposób kurz i nieprzyjemne zapachy dostaną się do pomieszczeń ogrzewanych kominkiem; kanał doprowadzający powietrze z zewnątrz musi być szczelny,
- powietrze z zewnątrz należy pobierać z kierunku zachodniego, z którego najczęściej wieją wiatry w Polsce (wiatry dominując) – w przypadku bardzo silnych powiewów wiatru z drugiej strony budynku powstaje podciśnienie i zamiast zasysać powietrze do kominka, będzie ono wydmuchiwane.