Czysta klimatyzacja to zdrowa i sprawna klimatyzacja
Przez klimatyzator nieustannie przepływa powietrze. A wraz z nim różne zanieczyszczenia, które osiadają m.in. na wewnętrznych filtrach. Jest to zarówno kurz, jak i pyłki, a także bakterie. Podczas chłodzenia w klimatyzatorze wydziela się wilgoć, a ta sprzyja rozwojowi drobnoustrojów. Jeśli zaniedbamy ich czyszczenia, klimatyzator nie będzie działał prawidłowo. Nie będzie w stanie filtrować powietrza, a dodatkowo – może stać się siedliskiem bakterii. W ten sposób, zamiast oddychać chłodnym i świeżym powietrzem, stworzymy w domu niekorzystny mikroklimat. Ponadto urządzenie będzie pracowało głośniej, mniej wydajnie i będzie pobierało więcej prądu. Objawem będzie też nieprzyjemny zapach.
Dlatego klimatyzator – bez względu na jego typ (split, multislip, klimatyzator przenośny) – najlepiej serwisować dwa razy w roku. Najlepiej to robić przed sezonem (w kwietniu), jak i po jego zakończeniu (we wrześniu).
Szczególną uwagę trzeba zwrócić na takie elementy jak: filtry, skraplacz, parownik, sterowniki, połączenia układów, przewody oraz izolacje. Czyszczenie lub wymiana filtrów oraz usunięcie zabrudzeń z zewnętrznych elementów to prace, które możemy wykonać samodzielnie, ale są i takie, do których musimy wezwać fachowca.
Czyszczenie i pielęgnacja klimatyzacji – krok po kroku
Jeśli klimatyzator jest wyposażony w filtry jednorazowe, trzeba wymieniać je co około 3 miesiące (częstotliwość zależy od tego w jak zanieczyszczonej okolicy mieszkamy). Filtry znajdują się najczęściej pod panelem czołowym. Wystarczy go otworzyć i wymienić filtr na nowy. Natomiast filtry wielokrotnego użycia należy wyczyścić. Można to zrobić za pomocą odkurzacza lub szmatki/gąbki zwilżonej ciepłą wodą. Filtry powinno się czyścić raz w miesiącu, chyba że producent danego urządzenia zaleca inną częstotliwość. Niektóre klimatyzatory (przeważnie te z wyższej półki) same sygnalizują konieczność wymiany filtra (na wyświetlaczu pojawia się odpowiedni komunikat).
Panel zewnętrzny klimatyzatora myjemy wodą bez detergentów. Natomiast do czyszczenia tacy skroplin (ociekowej) można użyć ciepłej wody i środków bakteriobójczych.
Jeśli zabrudzenia są widoczne przy wlocie i wylocie powietrza, czyścimy je wyłącznie suchą ściereczką. Woda i detergenty zastosowane w tym miejscu mogłyby spowodować problemy z działaniem klimatyzatora (a także niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie).
Czyszczenie wnętrza klimatyzatora i jego podzespołów lepiej powierzyć fachowcom. Szczególnie jeśli mamy klimatyzację z jednostką zewnętrzną. Jej oczyszczenie bywa bardziej wymagające, bo gromadzi się w niej więcej zanieczyszczeń. A trzeba też sprawdzić całość instalacji (zewnętrzną i wewnętrzną).
Ważne: profesjonalny serwis klimatyzacji
Pamiętajmy, że przeglądem i serwisem naszej klimatyzacji powinny zająć się wykwalifikowani i certyfikowani fachowcy. Taki profesjonalny przegląd klimatyzacji powinien być zrobiony przynajmniej raz w roku. Zależy to od tego jak często i w jaki sposób korzystamy z klimatyzacji. Jeśli używamy jej tylko latem do chłodzenia pomieszczeń, wystarczy serwis po zakończeniu sezonu. Oczyszczone i zakonserwowane urządzenie będzie czekać na nowy sezon. Natomiast jeśli klimatyzator wykorzystujemy przez cały rok, np. do wentylacji, dogrzewania, czy osuszania pomieszczeń, powinniśmy go serwisować co pół roku.
Podczas serwisu konserwator nie tylko oczyści urządzenie, ale też sprawdzi szczelność instalacji i stan poszczególnych elementów. Kompleksowe czyszczenie wnętrza klimatyzatora obejmuje m.in. dezynfekcję parownika (z użyciem środków grzybobójczych i bakteriobójczych). Inne metody czyszczenia zależą od rodzaju urządzeń i instalacji. Najczęściej klimatyzację czyści się na sucho lub mokro. Pierwsza metoda polega na mechanicznym czyszczeniu szczotką lub strumieniem sprężonego powietrza, druga na odgrzybianiu przy użyciu środków chemicznych i gorącej pary. Dzięki nim usuwa się szkodliwe dla zdrowia bakterie i zarodniki grzybów.
Pamiętajmy, że tylko czysta klimatyzacja będzie dla nas zdrowa i bezpieczna. Będzie tej sprawniej i dłużej działać.