Obecnie na rynku oferowane są wkłady kominkowe wykonywane w dwóch technologiach - odlewane z żeliwa i zbudowane ze stali nierdzewnej z szamotowymi okładzinami. Obie technologie mają zarówno zalety, jak i wady.
Żeliwo - ma dużą bezwładność cieplną. Kominek dłużej się nagrzewa, lecz równie długo oddaje ciepło. Wkłady żeliwne są bardzo ciężkie, za to trwałe i odporne na korozję.
Stal - szybko przekazuje ciepło do otoczenia, lecz równie szybko się ochładza (temu zjawisku mają właśnie zapobiegać szamotowe okładziny). Dobrej jakości stal jest odporna na korozję i zmiany temperatury, gorszej jakości może korodować pod wpływem gorących spalin.
Szamot - w kominkach z wkładami stalowymi to właśnie on ogrzewa pomieszczenie długo po wygaśnięciu paleniska, gdyż bardzo dobrze akumuluje ciepło. Elementy szamotowe, niestety, mogą pękać. Mniej wytrzymały na warunki atmosferyczne i pęknięcia jest wermikulit. Jego atutem jest jednak cena.
Wkłady kominkowe i jakość
Zazwyczaj podstawowym kryterium wyboru wkładu kominkowego jest jego cena.Tymczasem w tym wypadku nie jest to dobry wskaźnik. Tanie wkłady zazwyczaj są wykonane z gorszych jakościowo materiałów, o mniejszej odporności na wysoką temperaturę. Dotyczy to również szyb, będących jednym z droższych elementów wkładu. We wkładach stosuje się żaroodporną ceramikę szklaną.
Na co zwracać uwagę wybierając wkład kominkowy
- Moc nominalna w kilowatach (kW) - czyli średnia moc uzyskiwana w czasie 1 godziny pełnej eksploatacji paleniska w warunkach laboratoryjnych.
- Sprawność grzewcza - w przypadku nowoczesnych kominków wynosi od 50 do 80%.
- Wielkość paleniska - zazwyczaj oferowane są wkłady z paleniskiem o szerokości od 60 cm do nawet 100 cm.
- Kształt frontu wkładu kominkowego - decyduje o wyglądzie całego kominka, może być np. zaokrąglony lub płaski, prosty w formie lub stylizowany.
- Rodzaj wykończenia frontu - ma znaczenie estetyczne, np. mosiężna, chromoniklowana,
z brązu, wykończona farbą żaroodporną. - Ilość i rodzaj przeszklonych ścianek - decyduje o wyglądzie kominka oraz cenie wkładu.
- Sposób otwierania drzwiczek - najczęściej na bok, rzadziej do góry. Oferowane są też modele z drzwiami chowanymi za paleniskiem.
- Sposób wybierania popiołu - szuflada, bezpośrednie wybieranie z dolnej płyty paleniska, system odprowadzania popiołu do pomieszczenia poniżej, np. z piwnicy.
- Regulacja procesu spalania - przez otwieranie i zamykanie szybra (ruchomej klapy umieszczonej na wylocie spalin) lub za pomocą przepustnic przesłaniających otwory
w przedniej części korpusu lub przepustnicy zintegrowanej z kanałem powietrza doprowadzonego z zewnątrz. - Możliwość podłączenia do systemu dystrybucji gorącego powietrza (DGP) w przypadku wkładów powietrznych.
Dobór mocy kominka służącego jako źródło ogrzewania i przygotowywania ciepłej wody użytkowej wymaga dość skomplikowanych obliczeń wydajności cieplnej oraz zapotrzebowania energetycznego domu i dlatego warto to zadanie powierzyć specjaliście. Przy doborze mocy wkładu pod uwagę brana jest powierzchnia pomieszczeń do dogrzania, a także izolacja budynku. W przybliżeniu 1 kW mocy kominka ogrzewa ok. 10 m² powierzchni. Jest to jednak wskaźnik bardzo orientacyjny, bowiem różne budynki mają różne zapotrzebowanie energetyczne do osiągnięcia komfortu cieplnego pomieszczeń, za który uznaje się temperaturę 20ºC.